lørdag 13. april 2013

Hund og søvn


I februar deltok jeg på Dog Symposium på Olavsgaard utenfor Oslo. En av foredragsholderne var den engelske veterinæren Amber Batson som snakket om hund og søvn. Jeg tenkte jeg skulle gjengi hovedpoengene her, siden det er et viktig tema som jeg har hørt ganske lite om ellers.

God søvn og nok søvn er like viktig for hunder som for oss. Som hundeeier er dette noe man bør være obs på og legge til rette for. I tillegg kan dårlig søvn føre til problematferd.


Hunden har to hovedtyper av søvn: Slow wave sleep (SWS) og REM-søvn. Disse to typene har forskjellige funksjoner. Under SWS bruker hjernen mindre energi mens mengden reparerende proteiner øker. Det kan virke som SWS er en tid der kroppen fornyer og reparerer seg selv.
Temperaturen i hjernen synker også.

Det er vanligvis i REM-søvn at drømmer forekommer. En oppfatning er at drømmer hjelper hjernen å bearbeide minner og erfaringer og forberede seg på ting individet kan komme til å oppleve i framtiden, noe som høres fornuftig ut.
Under REM-søvn settes skjelettmuskulaturen ut av spill, eller paralysereres om du vil. Altså kan kroppen ikke støtte seg selv. Det er derfor fok eller dyr som lider av narkolepsi faller sammen. De går rett i REM-søvn. Dette er også grunnen til at nakkemuskulaturen vår gir etter når  vi "dupper av". 
Her kan dere se hvordan en narkoleptisk hund kan se ut.
Samtidig er det her vi ser at de kan løpe i søvne, bevege lepper, logre, øyebevegleser osv. Altså er det kun skjelettmuskulaturen som blir "lammet". Noen tror at grunnen til at dette skjer er for at vi ikke skal kunne leve ut det vi drømmer. Altså en sikkerhetsfunksjon. Folk som går i søvne har en søvnforstyrrelse, der dette ikke fungerer. 
REM-søvn utgjør fra 20-50% av den totale søvnmengden til en hund, ifølge Batson.
Hvor mye hunden trenger av de forskjellige typene varierer med alder. 
 

For å oppnå god REM-søvn, bør hunden ha muligheten for å ligge flatt ut, siden den ikke har noe som støtter opp kroppen. Altså er det viktig med stor nok plass for hunden. Du kan selv følge med på hunden din når den drømmer, og se hvordan den ligger. Kaisa kan fint ligge på ryggen og drømme, så lenge hun ligger slik at kroppen er støttet opp, for eksempel av en dyne, eller inntil sofaryggen. Men som oftest ligger de på siden med utstrakte ben når de drømmer. Når vi er ute og kjører, drømmer aldri Kaisa selv om jeg har det største buret jeg kan ha i bilen og hun fint kan ligge, sitte og snu seg. Men ikke med utstrakte ben. 


Så søvn har mange viktige funksjoner. God og nok søvn gir et bedre immunforsvar, bedre helingsevne, bearbeiding av minner og en "trygg" mulighet til å oppleve mulige framtidige hendelsesforløp. 

Får hunden for lite eller for dårlig søvn kan det føre til større risiko for infeksjoner, nedsatt evne til å regulerer kroppstemperaturen, manglende selvpleie, synsforstyrrelsel (kan bli skvetten), økt følsomhet for berøring og lyd og nesatt læringsevne. 

Som en grunnregel kan man si at en sunn voksen hund trenger ca 16 timer søvn. Yngre, eldre, stressede eller syke hunder trenger mer, kanskje opptil 20 timer. 
Dette betyr ikke at du trenger å aktivisere hunden din alle timene den er våken. Da ville du fort oppnå en hund som trenger mere søvn, altså en stresset hund. 


Så hva kan vi gjøre for at hunden skal få riktig søvn? 
Hunden må føle seg trygg. Det bør ikke være noe i hundens omgivelser eller hverdag som får hunden til å føle seg usikker, redd eller truet. Dette gjelder naturligvis også vår oppførsel mot hunden. Amber Batson satte dette opp som det viktigste punktet.
Hunder er sosiale sovere, så å måtte sove alene, avskjermet fra resten av familien kan få mange hunder til å sove dårlig. Dette henger igjen fra forfedrene til hunden. Er man flere som sover sammen, er sjansen for at noen oppdager en potensiell fare mye større. Jeg opplever det selv også som at de trenger nærhet, akkurat som oss. Mange hunder liker å ligge inntil hverandre og oss. Og siden berøring fører til utskillelse av "kjærlighetshormonet" oxytocin som får oss til å føle oss bra, så finnes det jo flere fordeler. Forskning har forøvrig vist at vi får dette bare ved å se på hundene våre. 



Hunder liker også å ligge høyt så de har oversikt når de sover. Beklager til alle de som tror dette har noe med rang å gjøre. Det har det ikke. Igjen går det på sikkerhet, og føle seg trygg. Hvis du ikke vil ha hunden i sofaen eller sengen, kan det være en god idè med en opphøyd hundeseng. 
Å lige mykt er også noe mange hunder setter pris på. 

Andre ting som hjelper for å oppnå god søvn er at hunden ikke er tørst eller sulten, ikke må på do og lave (normale) nivåer av stresshormonet kortisol.
En vanlig årsak til dårlig søvn hos hund kan også være smerter og sykdom. Batson nevnte spesielt leddproblemer her. Hunder med vonde ledd må ha muligheten for å ligge komfortabelt og mykt. Jeg ser selv at Kaisa valger myke underlag etter at hun fikk smerter i hoftene.
I tillegg er det en fordel at hunden kan velge mellom flere steder og underlag å sove på, blant annet for å ha muligheten for å regulere temperaturen.

Jeg har vært så heldig å høre på Amber Batson tidligere (om hundens minne) og synes hun er veldig flink. Selv om det er medisin, biologi og forskning hun legger fram til en stor del, så er det lettforståelig og hun er veldig underholdende. Jeg kan absolutt anbefale å dra på hennes seminarer. Hun driver også med hest.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar